Kuntosali ja lapset – mahdoton yhtälö?
On motiivina sitten raskausajan kiloista eroon pääsy, itsensä hyvässä kunnossa pitäminen tai vain pakko päästä päivän päätteeksi purkamaan stressiä tai suoranaista turhautumista, on kuntosali siihen loistava paikka. Miten sovittaa lapset tähän oman kuntoilutarpeeseen?
Kuntoilua ei suinkaan kannata unohtaa lasten takia, sillä se kostautuu ajan myötä.
Lapsi mukaan salille?
Jos lastenhoitoa on vaikea järjestää vanhemman salikäynnin ajaksi, voi lapsen ottaa mukaan salille. Tämä kuitenkin vaatii usein myös etukäteisjärjestelyjä. Kuntosalit ilmaisevat yleensä oman politiikkansa lasten suhteen hyvin selkeästi. Moni sali saattaa olla kielletty esimerkiksi alle 18-vuotiailta tai alle 16-vuotiailta. Jos kieltoa ei ole, kannattaa keskustella kuntosalin henkilökunnan kanssa eri mahdollisuuksista. Jotkin kuntosalit tarjoavat jäsenilleen myös lastenhoitopalveluita tiettyihin aikoihin päivästä.
Jos kuntosali ei sitä kiellä, voi vanhempi ottaa vauvan tai lapsen mukaan kuntosalille mennessään itse treenaamaan. Vastuu lapsesta on kuitenkin vanhemmalla, jonka tehtävänä on pitää lasta silmällä ja varmistaa, ettei esimerkiksi vauvan itku tai konttaus ympäriinsä häiritse muita treenaajia. Tämä saattaa olla kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Jos lapsi saa juoksennella vapaasti salilla, on hän suurella todennäköisyydellä aina jonkun tiellä ja siten myös onnettomuusriski kasvaa. Vanhempi voi joutua juoksemaan kengät vinkuen mukulan perässä ympäri salia, jolloin treenistä ei tule mitään. Tämä saattaa myös herättää joskus kiivastakin debattia lastenkasvatuksesta sekä vanhempien hyvyydestä tai huonoudesta.
Lapsi harrastamaan
Jos sali, jolla on tottunut käymään ennen lasten syntymää ei hyväksy lapsia tai tarjoa mitään vaihtoehtoja, saattaa olla syytä tutkia, mitä muilla saleilla on tarjota. Ovathan vanhemmat maksavia asiakkaita, joilla on ostovoimaa. Läheltä saattaakin löytyä kuntosali, jolla on oma huone lapsille tai lapsiparkki, johon voi jättää jälkikasvunsa oman treeninsä ajaksi. Keskimäärin parkit ottavat lapset hoitoon 1,5 tunniksi, ja siinä ajassa ehtiikin jo tehdä kunnon treenin.
Paljon on myös keskusteltu siitä, minkä ikäisenä on turvallista aloittaa treenaaminen. Nykyinen elämäntyyli kannustaa harvoin luontaista liikkumista, oli kyseessä sitten lapset tai aikuiset. Tietokoneen tai tv:n äärellä hurahtaa helposti tuntikausia, kun lasten ulkona leikkiminen ja luontainen liikkuminen on vähentynyt radikaaliksi. Erilaiset urheiluseurat tarjoavat esimerkiksi jalkapalloa, jääkiekkoa ja voimistelua, mutta niiden huonona puolena saattaa olla liika kilpailuhenkisyys tai ohjauksen huono taso. Kuntosalit ovatkin alkaneet panostaa enemmän juuri lasten liikkumiseen.
Lasten ohjattuja liikuntatunteja tarjoaa yhä enenevä määrä kuntosaleja. Niissä treenataan yleensä ilman painoja ja liikunnasta tehdään hauskaa, liikkeitä lähestytään leikin ja mielikuvituksen kautta ja tärkeintä on aina liikunnan ilo, jolloin tekniikka tulee opittua ikään kuin vahingossa. Vasta kun tekniikka on kunnossa, voidaan alkaa lisätä hyvin pieniä painoja.