Menu

Imetys julkisilla paikoilla

 

Vauva huutaa naama punaisena ja kotiin on vielä ikuisuudelta tuntuvan pitkä matka. Äidilläkin alkaa olla tuskaisen kuuma ja ihmiset tuijottavat. Ei auta muu kuin avata maitobaari ja alkaa imettää. Jokainen imettävä äiti on ollut varmasti joskus tällaisessa tilanteessa, eikä valinta ei ole jokaiselle aina yhtä helppo.

Toiselle julkisella paikalla imettäminen on kaikista luonnollisin asia ja toiselle ainoastaan omassa rauhassa tapahtuvaa toimintaa. Aiheena imetys julkisella paikalla aiheuttaa vuodesta toiseen kiivastakin keskustelua niin sosiaalisessa mediassa, lehdistössä kuin television keskusteluohjelmissa.

Imetyksen kesto ei riipu muista

Tietysti se, kuinka kauan vauvaansa imettää on jokaisen äidin oma päätös, eikä siihen tulisi ulkopuolisilla olla mitään sanottavaa, oli imetyksen pituus sitten vain muutamia kuukausia tai pisimmillään jopa vuosia. Näissä tilanteissa ihmisillä saattaa olla mitä moninaisimpia mielipiteitä jaettavanaan uudelle äidille, eikä ihme että hän tuntee painetta joka suunnalta, vaikka tekee varmasti täysin oikein lastaan ajatellen.

Young adult Caucasain women are sitting together while holding babies. Mothers are breastfeeding their children during a breastfeeding support group meeting with local lactation counselor or consultant.

Toisinaan uusi äiti kokee niin paljon helpommaksi pysyä kotona ja jättää kengät eteiseen pölyä keräämään, sillä jo pelkkä ajatus kaiken tavaramäärän pakkaamisesta ja vauvan kanssa ihmisten ilmoille menemisestä aiheuttaa hengenahdistusta. Muutaman kuukauden ikäisen imeväisen syöttövälit eivät tee asiasta yhtään helpompaa, ja pelkkä kahvilaan lähteminen voi lisätä sydämentykytystä.

Tuoretta äitiä saattaa pyörryttää jo ajatuskin siitä, että ennen kotiin pääsyä on etsittävä ainakin kerran rauhallinen nurkkaus imettämiselle ja missä sitä vaihtaa kakkavaipan jos pallero päättää räjäyttää paketin kainaloihinsa asti.

Ruokavalion vaikutus imetykseen

Kun äiti-lapsi-ryhmässä uudet äidit vaihtavat kokemuksiaan, tulee esille usein imeväisten lasten vatsaoireet ja erilaiset kysymykset äidin ruokavaliosta ja sen vaikutuksista vauvan mahdollisiin allergioihin. Yksi saattaa kertoa siitä, kuinka lapsi ei nukkunut kunnolla ennen kuin äiti lopetti kahvin juonnin imettämisen ajaksi, toinen taas jakaa kokemuksiaan siitä kuinka kananmuna äidin ruokavaliossa laukaisi vauvalle pahan ihottuman ja kolmas kertoo kulmat kurtussa kuinka haluaisi syödä tulista ruokaa, mutta lapsi ei ole innoissaan chilillä maustetusta rintamaidosta. Jokaisen kokemukset ovat erilaisia ja jokainen lapsi on yksilöllinen. Siksi imetyksen ja äidin ruokavalion ohjeistuskaan ei ole täysin yksiselitteinen.

Jokainen siis omalla tyylillään. Kun vauvalla on nälkä, on äidin (tai isän) ainoa tehtävä sillä hetkellä tarjota ruokaa pienokaiselle. Imetys julkisella paikalla on toisinaan pakon sanelema toimitus ja toisinaan täysin luonnolliselta tuntuva valinta. Jos asia tuntuu olevan muille kanssaihmisille ongelma, kannattaa äidin vain katsoa lastaan ja keskittyä olennaiseen – onnellinen ja kylläinen lapsi tekee myös äidistä onnellisen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

immunity