Menu

Pyöräily perheen elämäntapana

Pyöräily on yksi maailman suosituimmista liikuntamuodoista. Miljardit ihmiset pyöräilevät töihin, kouluun, harrastuksiin tai harrastavat pyöräilyä itsessään. Se on verrattain turvallista kuntoliikuntaa, joka on edullinen ja ympäristöystävällinen tapa päästä paikasta toiseen, ja erinomainen keino erityisesti kestävyyskunnon kasvattamiseen. Tässä jutussa pohdimme pyöräilyä koko perheen elämäntapana.

Erilaiset pyörämallit

Pyöräily ei tietenkään onnistu ilman polkupyörää. Pyörävalmistajia on lukemattomia määriä kaikista maailman kolkista. Myös malleista on runsaudenpulaa, mutta yleisimmät pyörät voidaan kategorisoida kolmeen pääluokkaan: maastopyörät, hybridipyörät ja maantiepyörät. Ensimmäinen ja viimeinen luokka ovat itsestään selviä, ja hybridipyöriksi voidaan ajatella useimmat täysikokoiset käyttöpyörät, jotka muistuttavat usein rungoltaan enemmän maantiepyörää, mutta ovat varustettu maastopyörän tapaisella suoralla ohjaustangolla ja leveämmillä renkailla.

Pyörien hinnat vaihtelevat muutamista kympeistä yli kymmeneen tuhanteen euroon. Kalleimmat pyörät ovat tyypillisesti erittäin pitkälle kehitettyjä hiilikuituisia maantiekilpapyöriä, jotka painavat ajokunnossa jopa alle 7 kg. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa pyrkiä hankkimaan useita pyöriä eri käyttötarkoituksiin. Innokkaalle harrastajalle tyypillinen kombinaatio on lenkkikäyttöön tarkoitetut maastopyörä ja maantiepyörä, sekä näiden lisäksi hyötyajoon varusteltu pyörä, jossa on yleensä ominaisuuksia tarpeen mukaan molemmista aiemmin mainituista pyöristä.

Hyötyajo polkupyörällä ja varustelu

Lenkkikäyttöön tarkoitetut pyörät ovat usein varsin riisuttuja ja dedikoitu varsinaiseen tarkoitukseensa. On esimerkiksi todella harvinaista nähdä maantiepyöräilijä trikoot päällä lenkillä lokasuojat pyörässään. Sen sijaan hyötykäyttöön, eli esimerkiksi työmatka-ajoon, tarkoitettu pyörä kannattaa varustella hyvin. Tällaisessa polkupyörässä lokasuojat ovat lähes pakollinen ominaisuus, jotta polkija pysyy puhtaana, eikä pyörääkään ole tarvis olla jatkuvasti pesemässä, vaikka tiet olisivat vähän märkiä.

Varsinkin Suomessa töihin mennään ja sieltä palataan suuri osa vuodesta pimeässä, vaikka keli on vielä pyöräilyyn varsin miellyttävä. Tätä ajatellen arkipyörään kannattaa hankkia kunnon valaistus. LED-tekniikan yleistymisen ansiosta matkan tekoa raskauttavat dynamot ovat historiaa, ja nykyaikaiset pyöränvalot vastaavat parhaimmillaan autojen ajovaloja. Vielä eräs tärkeä lisävaruste on taakkateline ja siihen sopivat laukut. Vaikka monet käyttävät reppua, on pyöräily huomattavasti mukavampaa, kun selässä ei ole ylimääräistä painoa. Jos pyörään ei halua asentaa kiinteää taakkatelinettä, on vaihtoehtona satulaputkeen kiinnitettävä ratkaisu.

Kuitenkin ehkä tärkein varuste pyörässä ovat sen renkaat. Renkaat kannattaa valita huolella käyttötarkoituksen mukaan. Nyrkkisääntö on, että leveät renkaat aiheuttavat tasaisella hieman suuremman vierintävastuksen, mutta niillä pärjää epätasaisella pinnalla paremmin. Ei kuitenkaan kannata pelästyä maantierenkaitakaan. Esimerkiksi 26-millisillä renkailla ajaa pienellä kokemuksella helposti kaupungin soratieosuudet.

Polkupyöräily urheilulajina

Polkupyöräily on myös loistava laji erityisesti kestävyyskunnon ylläpitämiseen. Maantiepyöräilyn parista löytyy laaja ja aktiivinen harrastajakunta, joka järjestää useita kilpailuja vuosittain sekä viikoittaisia ryhmälenkkejä. Porukassa ajaminen on vielä paljon mukavampaa, kuin yksin sotkeminen. Maantiepyöräilyllä on rikas historia kilpailulajina ja se on erityisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa erittäin arvostettua. Hyppää nyt heti satulaan ja Mobilebet vedonlyöntiin lähintä vuorta kiivetessäsi!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

immunity