Menu

Elämää atrofian kanssa

Atrofia on tila, joka tulee vastaan lähes jokaisella naisella heidän elämänsä aikana. Kyseessä on tieteellinen nimi sellaiselle tilalle, jossa naisen emättimen limakalvo on päässyt ohentumaan. Tämä voi tuntua käytännössä muun muassa emättimen kuivuutena.

Vaikka tila onkin varmasti harmillinen, ja voi vaikuttaa suurestikin elämänlaatuun, on siihen onneksi kehitetty useita erilaisia hoitokeinoja. Tässä jutussa luomme katsauksen emättimen atrofiaan ja muutamiin sitä varten tarjolla oleviin hoitoihin.

Atrofian esittely

Emättimen atrofiassa ei siis ole kysymys suoranaisesti mistään taudista tai sairaudesta. Korrektimpaa on puhua oireista, jotka ovat epämukavia ja voivat heikentää elämänlaatua, mutta kuitenkin sinänsä liittyvät elimistön normaaliin toimintaan, ei poikkeavaan tilaan tai tartuntaan.

Tärkeimpänä syynä emättimen atrofiaan on estrogeeni- ja progesteronihormonien tuotannon väheneminen naisen elimistössä. Tämä liittyy kiinteästi vaihdevuosiin, jotka tarkoittavat sitä ajanjaksoa, jolloin naisen normaali kuukautiskierto päättyy. Naiset saavat yleensä vaihdevuosien aiheuttamiin oireisiin hormonikorvaushoitoa, joka nimensä mukaisesta täydentää elimistöstä puuttuvaa estrogeenia ja sitä kautta helpottaa tämän tilan aiheuttamia haittoja terveydelle.

Vaihdevuodet tunnetaan myös nimellä menopaussi, ja niiden alkaminen ajoittuu tyypillisesti 45–55 ikävuoden välille. Emättimen kuivuus on vain yksi menopaussiin yleisesti liittyvistä oireista. Hormonitasapainon muutokset aiheuttavat sen lisäksi tyypillisesti unihäiriöitä, väsymystä sydämentykytystä ja mielialan vaihtelua. Kuitenkin ehkä tunnetuin ja tyypillisin vaihdevuosien aiheuttama oire ovat kuumat aallot, jotka ovat sympaattisen hermoston reagointia hormonitasapainon muutoksiin. Muita menopaussin fysiologisia muutoksia ovat muun muassa veren testosteronipitoisuuden lasku ja aivojen harmaan aineen määrän väheneminen.

Eräs ikävä vaihdevuosiin liittyvä ilmiö on seksuaalisten halujen väheneminen. Sitä ei esiinny kaikilla naisilla, mutta kyseessä on hyvin yleinen menopaussin oire. Tämä voi myös liittyä läheisesti vaihdevuosina yleiseen emättimen kuivuuteen.

Hoito hormonikorvauksella

Perinteisin ja käytetyin hoitokeino vaihdevuosien aiheuttamiin oireisiin ja näin ollen myös atrofiaan on hormonikorvaus- eli estrogeenikorvaushoito. Nimestään huolimatta se ei sinänsä pyri korvaamaan hormoneita ja palauttamaan ”alkuperäistä” tasapainoa, vaan lievittämään muutosten aiheuttamia oireita. Käytetyt hormonit ovat sekä luonnollisia että synteettisiä, eli keinotekoisesti valmistettuja.

Hormonikorvaus on menopaussin oireiden hoidossa tehokas ja tutkittu menetelmä. Se alkaa auttaa vain viikon kuluessa hoidon aloittamisesta, ja täysi teho saavutetaan noin 13 viikon aikana. Hoidon päämuodot ovat yhdistelmähoito ja pelkkä estrogeenihoito. Yhdistelmähoidot ovat joko jatkuvia tai jaksottaisia. Tämä viittaa siihen, otetaanko estrogeenia ja keltarauhashormonia samaan aikaan vai vuorotellen jaksoissa. Pelkkä estrogeenihoito puolestaan on vaihtoehto naisille, jotka eivät halua tai voi käyttää rajumpia hormonihoitoja, jotka vaikuttava koko kehoon.

Hormonikorvaushoidon haittapuolet ja vaihtoehdot

Hormonikorvaus on pitkään ja laajasti tutkittu ja näin ollen hyvin tunnettu hoitomenetelmä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi riskitön, ja näin ei olekaan. Hormonikorvaushoidon on muun muassa todettu kasvattavan dementiaan sairastumisen riskiä viisikymmentä prosenttia sekä lisäävän laskimoveritulpan saamisen riskiä, ja näin ollen sitä suositellaankin käytettäväksi vain mahdollisimman lyhyen aikaa, tyypillisesti kahdesta viiteen vuotta.

Hormonikorvaushoito on myös tarpeen aloittaa heti oireiden ilmettyä, sillä liian myöhään aloitettuna hoito on pahimmassa tapauksessa täysin tehoton. Se ei myöskään auta seksuaaliseen haluttomuuteen, johon käytetään vastavuoroisesti testosteronikorvaushoitoa.

Eräs vaihtoehtoinen hoitomuoto vaihdevuosien aiheuttamaan emättimen kuivuuteen on hyaluronihappoa sisältävät emätinpuikot. Ne helpottavat vaikean ajan oireita paitsi kosteuttamalla emätintä, myös korjaamalla ohentuneen limakalvon vaurioita. Lisätietoja tästä vaihtoehdosta löydät esimerkiksi sivulta www.repadina.fi. Nämä tuotteet ovat myös reseptivapaita, ja auttavat yleensä noin 2-3 viikon kuluessa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

immunity