Menu

Kolme huonoa neuvoa imettävälle äidille

Lapsen synnyttyä saa moni äiti opetella uuden ja kauniin asian – imettämisen taidon. Imettäminen on lapsen luonnollinen keino saada ravintoa sekä vastustuskykyä tulevaisuuttaan varten. Luonnollinen äidinmaito on täynnä vitamiineja ja aina koostumukseltaan juuri sopivaa lapsen kasvua ja kehitystä ajatellen. Lisäksi maito on juuri oikean lämpöistä tarjoiltavaksi sekä hyvin säilyvää, puhdasta ravintoa. Kuitenkin varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla äidit, siskot, tädit, isoäidit ja muutkin naispuoliset tuttavat antavat varsin auliisti hyvää tarkoittavia ohjeita koskien imetystä, jotka kuitenkin ovat yleensä enemmän tai vähemmän päin honkia. Seuraavassa muutama myytti joita kuulee tänäkin päivänä ihan liian usein.

Vauva syö ihan liian usein, maito ei riitä – anna sille lisämaitoa/velliä/korviketta

Mieti kuinka useasti itse syöt päivän aikana tai laitat suuhusi ylipäätään mitään – ison aterian, pienen aterian, välipalan, hörpyn vettä, kahvikupposen tai pastillin. Aika useasti, vai mitä? Vauva hoitaa kaikki nämä edellämainitut asiat rinnalla. Nälän ja janon lisäksi vauva tyydyttää siinä myös läheisyyden ja turvallisuuden tarvettaan. Mistä tietää, mihin tarpeeseen näistä vauva kulloinkin imee? Vauvan imiessä useasti vauva ei halua siis velliä tai korviketta vaan syö luonnolliseen rytmiinsä. Anna sen siis syödä, niinhän itsekin teet.

Vauva syö liian harvoin, maito ei riitä – anna sille lisämaitoa/velliä/korviketta

Kuten edellä mainittua, vauva syö luonnolliseen rytmiinsä. Maito kyllä riittää kunhan imettää. Rinnat ovat siitä ihmeellinen asia että niiden tuottama maitomäärä vastaa aina kysyntää. Kun vauva tihentää imemistään, rinnat tuottavat lisää maitoa parin päivän viiveellä. Kun vauva imee harvemmin, rinnat vähentävät maidon tuottamista taas parin päivän viiveellä. Kun imetys on vauvantahtista, vauva saa kyllä aina sopivan määrän maitoa. Mistä sitten tietää, onko imetetty maitomäärä sopiva? Jos vauva tekee noin kuusi pissavaippaa päivässä ja kasvaa neuvolan käyrillä 150 grammaa viikossa, maitomäärä on riittävä. Riittävää maitomäärää ei siis mitata syömistiheydellä vaan pissavaippojen määrällä ja painonnousulla.

Vauva kasvaa liian hitaasti, maito ei riitä – anna sille lisämaitoa/korviketta/velliä

Jos vauvan paino ei nouse 150 grammaa viikossa vaan hitaammin, tulee imetystä ensisijaisesti tehostaa. Äidinmaito on aina vauvalle parasta ravintoa ja vauvan ruoka tulisi olla imetettyä. Kuten mainittua, rintojen maitomäärä tasaantuu kysyntää vastaavalle tasolle pienellä viiveellä joten antamalla vauvan imeä tänään paljon ja tiheästi, alkaa rinnoista tulla maitoa enemmän huomenna tai ylihuomenna. Maitomäärän noustessa alkaa vauvan painokin todennäköisesti nousta. Lisämaito, velli tai äidinmaidonkorvike vie vain tilaa vauvan mahassa äidinmaidolta ja heikentää vauvan imemistarvetta. Tällöin rinnat valmistavat taas vähemmän maitoa ja negatiivinen kierre on valmis.

Yleisesti imetyksen onnistumiseen vaikuttaa äidin tuoksu. Vauva tunnistaa äitinsä ja erottaa hänet muista ihmisistä tuoksun avulla. Äidin turvallinen tuoksu auttaa rauhoittumaan rinnalle maidon äärelle. Joskus on kuitenkin kiva tuoksua jollekin muulle kuin omalle itselleen, ja tähän hugo boss hajuvesi on mielestäni oiva apu, nimittäin tuoksut ovat klassisia ja sopivat joka tilanteeseen. Omasta signature- tuoksusta voi tulla myös vauvalle se oikea oman äidin tuoksu. Imetystilanteen voi rauhoittaa lisäksi hiljentämällä ja pimentämällä huoneen.

Edellämainitut huonot neuvot tulevat yleensä vanhemmilta naisilta, mikä on ihan ymmärrettävää. Tieto ja neuvolan ohjeet olivat hieman erilaisia parikymmentä vuotta sitten, mutta nykytiedon valossa lapsentahtinen imetys ja ensisijaisen imettämisen puolesta taisteleminen ovat hyvin tärkeitä varsinkin ihmistaimen ensimmäisen vuoden aikana. Usko siis itseesi ja jatka imettämistä, kyllä se maito riittää.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

immunity