Menu

Imettäminen on tärkeää lapsen kehitykselle

Jokainen vastasyntynyt ihmislapsi tarvitsee selviytyäkseen oman äidin rintamaitoa. Suurella osalla naisista rintojen maitorauhaset alkavat tuottaa maitoa jo raskauden aikana, jolloin äidin keho valmistautuu synnyttämisen jälkeiseen vastasyntyneen ruokkimiseen. Pienelle vauvalle rintamaito on ainoa ravinnonlähde, jolla on suuri merkitys lapsen kehityksen kannalta. Rintamaito suojaa lasta erilaisilta infektioilta, sekä erilaisilta aineenvaihduntasairauksilta. Tutkimusten mukaan pitkä imetysaika auttaa lasta myös välttämään 2-tyypin diabeteksen sekä ylipainon. Rintamaito vaikuttaa myös lapsen älykkyyteen, joka on tärkeä syy imetyksen jatkamiseen.

WHO:n suositusten mukaisesti lasta pitäisi imettää vähintään kahden vuoden aikana. Suomen kätilöliitto on ollut kuitenkin huolissaan, sillä suomalaiset äidit imettävät alle suosituksen. Syitä tähän on varmasti monenlaisia, eikä imettäminen ole aina helppoa. Kuitenkin imetyksen hyödyt ovat niin suuret, että imettämistä kannattaa jatkaa mahdollisimman pitkään. Kaikkein suurin hyöty imettämisellä on kuitenkin äidin ja lapsen välisen suhteen kehittyminen. Imettämisen aikana äiti pääsee muodostamaan intiimin suhteen omaan lapseensa, joka lähentää näin äitiä ja lasta. Monesti kuuleekin puhuttavan imettämisen olevan ensimmäinen tapa osoittaa suoraan lapselle äidin rakkautta.

Imettämisen aikana voi myös rentoutua

Imettämisen aikana on mahdollista myös rentoutua, jolloin äiti voi unohtaa arjen huolet. Kassista voi helposti kaivaa macbook tietokoneen tietokoneen ja surffata netissä tai katsoa videoita. Imettämisestä ei kannata myöskään stressata liikaa, eikä koskaan verrata omaa imettämistä muihin äiteihin. Rintojen koko ja maidon määrä on täysin yksilöllisistä, ja liika stressaaminen saattaa vain vaikeuttaa imettämistä, ja tehdä kokemuksesta epämiellyttävän. Moni nainen saattaa myös pelätä imetyksellä olevan vaikutusta rintojen muotoon. Imettäminen toki vaikuttaa rintoihin, mutta suuremmalla osasta naisia rintojen muoto palautuu entiselleen imettämisen jälkeen. Toisaalta vieläkin tärkeämpää on ymmärtää, että iän myötä jokaisen keho muuttuu. Tähän vaikuttaa luonnollisesti elämän suuret tapahtumat, kuten omien lasten syntymät. Imettämisen tueksi on hyvä pyrkiä pitämään yllä myös liikuntaharrastuksia, jonka lisäksi on hyvä keskustella lapsen isän kanssa, jolta saa tarvittaessa tukea imetykseen. On hyvä ymmärtää, että vaikka isät eivät voi miehenä imettää, voi imetyksestä silti tehdä koko perhettä koskevan ja elämää rikastuttavan asian.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

immunity